Protocol van Sociaal Akkoord: VSOA-Spoor kiest voor het algemeen belang van het spoorwegpersoneel!

(09/07/19) - De eerste onderhandelingen met betrekking tot het Protocol van Sociaal Akkoord 2020-2022 waren reeds gestart in januari 2019 om op donderdag 04 juli te eindigen met een lachwekkende tekst voorgesteld door de directie. Het personeel zou zijn koopkracht als het ware zelf moeten financieren door nogmaals een stijging van de productiviteit te ondergaan.

Dit concept is totaal onaanvaardbaar daar het personeel reeds bestraft werd in 2014 met een verhoging van de productiviteit van 4% en met een aanzienlijke vermindering van de federale dotaties. We kunnen nochtans NMBS en INFRABEL financieel positief beoordelen. Het volstaat om de financiële jaarverslagen van de NMBS van de laatste twee jaar te analyseren, om vast te stellen dat de er 42 miljoen Euro meer werd besteed dan aangekondigd in 2017 door Mevr. Dutordoir aan de vertegenwoordigers in de Kamer.

Het VSOA-Spoor is dan ook vastbesloten om de directie te laten terugkomen op hun voorstellen door de onderhandelingen te hernemen in september eerstkomende. De directie gebruikt te veel het spectrum van de liberalisering van personenvervoer in het binnenverkeer om nieuwe sombere uitgaven te rechtvaardigen.

Op basis van de werkomstandigheden en het ontbreken van effectieven zit het personeel zo goed als op hun tandvlees. We zitten dicht bij een demotivatie welke schadelijk kan zijn voor zowel de directie als voor het personeel zelf.

Het VSOA-Spoor is één van de drie syndicale organisaties die is opgeroepen om mee te onderhandelen voor het protocol van sociaal akkoord. Wij zijn dan ook van mening dat de oplossing niet kan gevonden worden door de deur te sluiten voor deze onderhandelingen. Het spoorwegpersoneel verwacht dat deze onderhandelingen een positief en consistent resultaat zullen opleveren.

Onze website maakt gebruik van cookies. Dit helpt ons om je een betere gebruikerservaring te bieden en laat ons ook toe onze website te optimaliseren.  Door verder te surfen, stem je in met het gebruik hiervan.

Meer infoSluiten